فهرست مطالب
- 1 خواص و فواید گیاه استویا در طب سنتی
- 1.1 انواع استویا
- 1.2 فواید و خواص مهم استویا برای بدن
- 1.3 لاغری و کاهش وزن
- 1.4 کنترل قند و انسولین خون و دیابت
- 1.5 کمک به ترک سیگار
- 1.6 کاهش فشار خون
- 1.7 سلامت دهان و دندان
- 1.8 پیشگیری از سرطان
- 1.9 پاکسازی کبد
- 1.10 کاهش کلسترول
- 1.11 پوکی استخوان
- 1.12 طریقه مصرف استویا
- 1.13 مقدار مصرف استویا
- 1.14 عوارض و مضرات جانبی استویا
- 1.15 نکته
خواص و فواید گیاه استویا در طب سنتی
استویا که به نام شیرین برگ یا شکر برگ هم شناخته می شود، گیاهی از تیره کاسنیان است که دارای برگهای شیرین میباشد.
گیاهی با قدرت شیرین کنندگی قوی که از قرن شانزدهم میلادی برای نوشیدنیهای شیرین استفاده میشده است.
طبیعت استویا گرم و خشک میباشد.
این گیاه در اصل بومی پاراگوئه و برزیل است اما هم اکنون در ژاپن و چین نیز رشد میکند.
و خوشبختانه کشت این گیاه چند سالی است که در زمینهای شهرهای شمالی ایران نیز شروع شده است.
این ماده به عنوان یک شیرین کننده غیرمضر و مکمل گیاهی مورد استفاده قرار میگیرد و دارای مزایای بسیاری برای سلامتی افراد بوده و یک جایگزین سالم برای شکر و قندهای تصفیه شده خصوصا در افراد مبتلا به دیابت است.
استویا بسیار کم کالری بوده و از عصاره آن به عنوان جایگزینی سالم و مناسب برای شکر در بسیاری از غذاها، نوشیدنیها، کیک ها، بستنی ها و ….استفاده میشود.
انواع استویا
استویا بیش از ۲۰۰ گونه در طبیعت دارد و چون مصرف استویای خام ممکن است عوارضی داشته باشد در سه فرم به بازار عرضه می شود؛
برگ های سبز استویا : این حداقل فرم پردازش استویا است که ۳۰ تا ۴۰ برابر شیرین تر از شکر می باشد و مزه ی آن کمی تلخی دارد. برگ های استویا را می توان به صورت دمکرده برگ های خشک شده و یا پودر برگ های خشک شده مصرف کرد.
توجه: خوردن برگ تازه آن ممکن است مشکلاتی برای فرد به وجود بیاورد به علاوه توصیه می شود قبل از مصرف زیاد این گیاه، حتماً با پزشک مشورت نمایید.
عصاره استویا : عصاره استویا که ار برگ های سبز این گیاه به دست می آید، ۲۰۰ برابر شیرین تر از شکر بوده و مزه ی تلخ برگ ها را ندارد و عصاره مایع برای شیرین سازی قهوه، چای ها، اسموتی های سالم مناسب تر است.
استویا اصلاح شده یا شکر استویا: این نوع استویا ۲۰۰-۴۰۰ برابر شیرین تر از شکر بوده و اغلب به عنوان بدترین نوع استویا محسوب می شود. استویا اصلاح شده به شکل پودر سفید رنگ عرضه می شود.
بهترین فرم مصرف استویا، برگ های سبز و خشک شده استویا هستند و بهتر است که استویای ارگانیک را استفاده کنید تا کمتر دچار تغییر شده باشند.
فواید و خواص مهم استویا برای بدن
در این که گیاه استویا یک جایگزین ایده آل برای شکر محسوب میشود، شکی نیست اما تحقیقاتی هم در خصوص خواص و فواید درمانی این گیاه صورت پذیرفته است که به مطالعه و بررسی بیشتری نیاز دارد تا به طور ۱۰۰ درصد مورد تایید قرار گیرد از جمله:
لاغری و کاهش وزن
گیاه استویا یک شیرین کننده ی طبیعی کم کالری است که با کنترل و ثابت نگه داشتن سطح قند خون به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
البته توجه داشته باشید که صرف مصرف این گیاه و یک شبه لاغری ممکن نخواهد بود. برای خوش اندامی باید یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید و ورزش کنید.
کنترل قند و انسولین خون و دیابت
یکی از مهم ترین خواص گیاه استویا، توانایی آن برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت می باشد.
استویا یک جایگزین ایده آل برای شکر در افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود.
ترکیبات موجود در این گیاه میزان گلوکز را پایین نمیآورند اما شاخص گلیسمی بسیار پایینی در حد هیچ دارند.
در واقع گیاه استویا باعث بالا رفتن انسولین نمیشود. بهتر است عصارهی استویا جایگزین قند شود.
البته قبل از هر کاری اول با پزشک خود مشورت کنید.
کمک به ترک سیگار
تحقیقات جدید نشان داده که مصرف گیاه استویا به دلیل مقادیر بالای ویتامین C و خاصیت مدر که دارد به سم زدایی و دفع نیکوتین از بدن کمک کرده و برای ترک سیگار مفید می باشد.
کاهش فشار خون
استویوساید (استویوزید) موجود در گیاه استویا عملکرد رگ های خونی را بهبود می بخشد و به عنوان یک دیورتیک طبیعی با افزایش ادرار و در نتیجه افزایش دفع سدیم به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.
درست است که این گیاه میتواند به طور شگفت آوری باعث کاهش فشار خون شود، اما برای تایید صحت این موضوع هنوز تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
و توجه داشته باشید استویوساید هنوز به عنوان دارو برای کاهش فشار خون بالا تجویز نمیشود. اما افرادی که فشار خون نرمالی دارند میتوانند از آن استفاده کنند.
سلامت دهان و دندان
عصارهی گیاه استویا حاوی ترکیبات بسیار شیرینی است که در عین حال باعث پوسیدگی دندان نمیشود.
علاوه بر این استویوزید موجود در این گیاه عملکردی مشابه با فلور دارد و به طور چشمگیری از پیشرفت جرمهای دندان پیشگیری میکند.
پیشگیری از سرطان
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های کورستین، کائمفرول و سایر ترکیبات گلیکوئیدی موجود در استویا برای پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان پانکراس مفید هستند.
پاکسازی کبد
گیاه استویا یک دیورتیک طبیعی است که به سم زدایی و پاک سازی بدن و کبد کمک کرده و برای درمان بیماری های کبد از جمله کبد چرب مفید می باشد.
کاهش کلسترول
مطالعات داده که مصرف استویا می تواند باعث کاهش کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد.
خرید محصولات طبیعی و ارگانیک
پوکی استخوان
مطالعات نشان داده که استویا با افزایش متابولیسم کلسیم، به افزایش تراکم استخوان کمک کرده و می تواند برای پوکی استخوان مثمرثمر باشد.
طریقه مصرف استویا
برگ های خشک شده و عصاره ی استویا را می توان برای تهیه انواع نوشیدنی هایی مانند قهوه و چای، بستنی، سس، نوشابه، آب نبات، نان، کیک،
آدامس و انواع دسرها استفاده کرد.
نکته : استویا خام (برگ های تازه)، زمانی که در مکان سرد و خشک نگهداری شود به مدت طولانی باقی می ماند اما در معرض رطوبت ممکن است شکرک بزند.
مقدار مصرف استویا
گفته می شود که با توجه به وزن بدن می توان روزانه بین ۳ تا ۶ قاشق چای خوری برگ های خشک شده استویا را به صورت دمکرده مصرف کرد یا از عصاره
آن استفاده نمود.
عوارض و مضرات جانبی استویا
در آمریکای جنوبی زنان در دوران بارداری و شیردهی از استویا استفاده می کردند اما در حال حاضر اطلاعات دقیقی از اثر آن بر روی جنین و زنان باردار در دست نیست پس بهتر است در دوران بارداری و شیردهی از مصرف استویا اجتناب کنید.
بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون پایین بهتر است بعد از هر بار مصرف گیاه استویا، میزان قند خون و فشار خون را کنترل کنند.
استویا می تواند در برخی افراد باعث ایجاد واکنش های آلرژیک شود که علائم نفخ، گرفتگی و گاهی اوقات سردرد مشخص می شود.
افراد مبتلا به بیماری های کلیوی نیز بهتر است جوانب احتیاط را در مصرف استویا رعایت کنند.
در نهایت توصیه می شود افرادی که ناتوانی جنسی و اختلالات هورمونی دارند و یا سیستم ایمنی پایینی برخوردار هستند از مصرف شکر یا عصاره استویا اجتناب کنند یا اینکه از شکل طبیعی آن که به شکل برگ است استفاده نمایند.
نکته
برخی تحقیقات نشان داده است که استویا، این شیرین کننده طبیعی ممکن است به کاهش سطح کلسترول، کاهش فشار خون و کنترل قند خون کمک نماید و از خواص مبارزه با سرطان برخوردار باشد.
اما این مزایا و فواید درمانی هنوز هم نیاز به مطالعه بیشتری دارند، با این حال اطمینان حاصل نمایید که این گیاه یک جایگزین ایده آل برای شکر محسوب میشود و این نکته تایید شده است.
در ضمن با توجه به شرایط بدنی، مزاج، نوع بیماری و به منظور نداشتن عوارض، در حال حاضر بهتر است پیش از مصرف این گیاه با پزشک خود حتماً مشورت نمایید
تعیین وقت حضوری با حکیم دکتر محمد حامد اسکندری ، درمان بیماری ها در طب سنتی 32324045-026
جهت مشاوره درمان بیماری ها در طب سنتی با شماره مستقیم حکیم اسکندری 09122070671 تماس حاصل فرمایید
و یا در پیام رسان های واتس آپ و ایتا سوالات خود را مطرح نمایید
برای مطالعه بیشتر مقالات طب سنتی بر روی لینک زیر کلیک کنید
مقالات طب سنتی
خرید اینترنتی گلاب های اصل ، خالص ، سنتی و صادراتی
خرید آنلاین گیاهان دارویی کوهی ( کم یاب و نایاب)
خرید آنلاین عرقیات گیاهی اصل
محصولات آرایشی و بهداشتی گیاهی (مزرعه سبز اسکندری)
فروشگاه اینترنتی مزرعه سبز اسکندری
خرید اینترنتی عطر و رایحه های گیاهی و طبیعی
خرید اینترنتی روغن های گیاهی و دانه ایی ، درمانی و ماساژ
خرید اینترنتی ظروف سنتی (ظروف سفالی ، ظروف مسی ، ظروف سنگی)