۱

عدس :

تغذیه عدسی یا طفشیل داروی ضد تب و ضد خونریزی قاعدگی زنان و مضرات آن

عدسی یا طفشیل، از غذاهای قدیمی است که با عدس پوست کنده و سرکه پخته می‌شود.

این غذا برای رفع تب و حرارت مناسب است.

برای بیماریها و مشکلات عصبی مضر است.

خونریزی دوره قاعدگی را کم می کند.

میل جنسی را نیز کم می کند.

افرادی که دچار کهیر می‌شوند، میتوانند از این غذا بیشتر استفاده کنند.

مصرف روزانه بیشتر از دو هفته از این غذا توصیه نمی‌شود، چون عدس سودا تولید می کند و می‌تواند سبب مشکلاتی در بدن شود.

بهتربن نوع پخت عدسی:

در پخت عدسی، بهتر است جو هم کنار عدس باشد و همراه آن پخته شود.

بهتر است در عدسی روغن کنجد یا روغن گاو و روغن بادام هم ریخته شود.

در کتاب مخزن الادویه، مصلح عدسی،شیرینی معرفی شده است.


عدس، مَرجُمَک، مَرجو یا نسک(به فارسی افغانستان و تاجیکستان) (نام علمی: Lens esculinaris)، گیاهی کوچک شبیه به نخود و دانهٔ آن از دانه‌های خوراکی (حبوبات) است که معمولاً در خاک‌های فقیری که برای کاشت دیگر محصولات مناسب نیست، کاشته می‌شود. عدس در انواع و رنگ‌های گوناگونی وجود دارد که عدس قهوه‌ای، سبز، نارنجی از آن جمله‌اند. از عدس قرمز برای تهیه شوربای‌رنگی استفاده می‌شود. برای پختن نان، عدس را با آرد مخلوط می‌کنند. در ایران، از این گیاه، برای تهیه عدس‌پلو استفاده می‌کنند همچنین عدس برای جبران کم خونی مفید است.

ریشه واژه

واژه عدس ریشه عربی دارد و از این زبان وارد فارسی شده‌است. معادل فارسی این واژه، نسک و مرجمک است. واژه مرجمک هنوز در برخی از زبان‌های ایرانی مرکزی و برخی گویش‌های محلی فارسی زنده و رایج است و واژه نسک در فارسی دری و فارسی کلاسیک بودهاست (مازندرانی: مرجی)، همچنین این واژه به بیشتر زبان‌های ترکی راه یافته‌است و در این زبان‌ها نیز بکار می‌رود.

معنی نسک nasak در لغت نامه دهخدا نسک. [ ن َ ] (اِ): نشک (عدس ). این کلمه به صورت نرسک و نرسنگ هم آمده. (حاشیه ٔ برهان قاطع چ معین ). نام غله‌ای است که به عربی عدس می گویند. (برهان قاطع). عدس. (لغت فرس اسدی ) (آنندراج ) (جهانگیری ) (اوبهی ) (دهار) (غیاث اللغات ). آنکو ز سنگ خارا آهن برون کشد نسکی ز دست تو نتواند برون کشید.

انواع عدس

عدس دو نوع است: عدس رسمی که دانه آن گرد و نسبتاً درشت و رنگ آن سبز مایل به زرد است. عدس ریز یا عدس قرمز که دانه‌های آن ریز و به رنگ قرمز است. انواع عدس در بازار ایران به دودسته تقسیم می‌شود عدس ایرانی و عدس خارجی عدس ایرانی عدس روس عدس کانادایی

طبع عدس

عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان، پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدگر است. یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است. به‌عبارت‌دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضداسهال است.

۱ دیدگاه

  1. مبینا حسنی مهر ۲۸, ۱۴۰۳ پاسخ

    دروود بر همگی
    خیلی از مطالب اموزنده شما لذت بردم خیلی به کارم اومد
    ممنون از اقای حکیم ارجمند اسکندری …

ارسال یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

0

بالا